Contact

KINDERMEISJESERVICE

Rust voor ouder en medepassagier.

Naar Singapore met Singapore Airlines. Hullende baby’s zijn een van de grootste bronnen van ergernis van vliegtuigpassagiers.

Luchtvaartmaatschappijen brengen steeds vaker extra kosten in rekening. Geheel tegen deze trend in biedt Etihad Airways gratis een nieuwe dienst: de speciaal opgeleide nanny.

Vertroetelservice in de lucht

Vliegen met kleine kinderen is geen eenvoudige opgave. Kinderen zijn nu eenmaal niet gemaakt om uren achtereen braaf en zonder te gillen op een vliegtuigstoel te zitten Voor jonge ouders begint één vliegvakantie vaak met het eindeloos op gedempte toon zingen van liedjes en het voorlezen van verhaaltjes Alles om de verveling te bestrijden en de overlast voor medepassagiers tot een minimum te beperken.

Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten schiet ouders die met jonge kinderen vliegen te hulp. Dit najaar introduceerde de luchtvaartmaatschappij de 'Flying Nanny', die op iedere, langere vlucht van Etihad aanwezig is. De speciaal opgeleide vliegende kindermeisjes zijn aangesteld om kinderen- en daarmee hun ouders'- tijdens de vlucht een beetje extra in de watten te leggen.

De vliegende nanny is een opmerkelijke nieuwe ontwikkeling in de luchtvaart. Gevestigde luchtvaartmaatschappijen brengen steeds vaker extra kosten in rekening voor diensten die voorheen bij de ticketprijs waren inbegrepen. Zo is gratis eten en drinken al lang niet meer vanzelfsprekend aan boord van een vliegtuig en moet bagage aan strengere eisen voldoen om gratis te mogen worden ingecheckt.

Met de introductie van het vliegende. Kindermeisje doet Etihad het tegenovergestelde. De maatschappij introduceert een dienst die voor iedere passagier met kinderen tot 7 jaar gratis bij de ticketprijs is inbegrepen.

De Franse Agathe is zo'n vliegende nanny . Aan de gate op Schiphol, tijdens de instapprocedure voor de nachtvlucht van Amsterdam naar Abu Dhabi, worden de passagiers door de omroepster op haar aanwezigheid geattendeerd. Aan boord stelt Agathe zich persoonlijk voor aan de meereizende ouders en kinderen.

Zodra het vliegtuig in de lucht is en de gezagvoerder het teken 'riemen vast' heeft uitgeschakeld, komt Agathe in actie. Etihad heeft haar uitrust met een tas vol spelletjes en verrassingen. Van handpoppen en speelkaarten tot origami en kleurpotloden. Ze daagt kinderen uit tot tekenwedstrijd. Als het tekenen gaat verven, kunnen de kinderen zich laten schminken op een stoel van een van de stewardessen.

'Ik merk dat zowel ouders als kinderen let fijn vinden dat ik aan boord voor wat afleiding kan zorgen', zegt Agathe wanneer ook de energiekste kinderen in het holst van de nacht eindelijk slapen. Vooral voor moeders of vaders die alleen met heel jonge kinderen vliegen, zijn de kindermeisjes een uitkomst. 'Als een moeder tijdens een lange vlucht naar het toilet moet, is het een prettige gedachte dat ze haar kind even aan een speciaal opgeleide nanny kan toevertrouwen.'

De vliegende kindermeisjes service van Etihad gaat nog niet zover dat ouders hun kind bij het instappen kunnen afgeven bij de nanny, om het na de landing pasweer op te halen. Agathe en haar collega's hebben aan boord geen beschikking over een speel- of slaapruimte waar ze de kinderen kunnen onderbrengen. 'We proberen ouders en kinderen zoveel mogelijk te vertroetelen', zegt Agathe. 'Maar dit blijft een vliegtuig.'

Tips om uw kind rustig te houden

Een goede start is het halve werk Zorg dat kleine kinderen altijd iets te drinken of te sabbelen hebben tijdens het opstijgen en dalen. Veelvuldig slikken verlicht de druk op de oren die veel kinderen als pijnlijk ervaren. Verwacht niet dat een kind zichzelf amuseert terwijl je elf rustig een boek leest. Breng voldoende afleiding mee voor onderweg zoals boekjes en kleurplaten. Met een stift en een beetje fantasie kunnen kotszakjes worden omgetoverd tot handpoppen.

Babygevoelige vliegroutes

Huilende baby s zijn een van de grootste bronnen van ergernis van vliegtuigpassagiers, blijkt uit talloze klant- tevredenheidsonderzoeken.

Ticketsite Tix.nl onderzocht daarom welke bestemmingen reizigers die tijdens hun vlucht niet met huilende baby's geconfronteerd willen worden het beste kunnen mijden.

Bestemmingen in Noord Afrika en het Midden-Oosten scoren het hoogst op de baby-index. Op de routes van Amsterdam naar Al Hoceima (Marokko), Tunis, Teheran en Ankara is gemiddeld 4 tot 5 procent van de reizigers 3 jaar of jonger. Op vluchten naar Moskou en Sydney is de kans dat de rust aan boord wordt verstoord door de scherpe kreetjes van kleine kinderen het kleinst.

Op deze routes wordt niet meer dan 0,2 procent van de tickets aan ouders met een baby of peuter verkocht.

Voor reizigers die voor een rustige vlucht niet afhankelijk willen zijn van kansberekening bieden de Maleisische budgetmaatschappijen Air. Asia en Scoot Airlines hun reizigers speciale kindvrije zones aan Een stoel in de kindvrije zone is niet gratis Scoot Airlines rekent een toeslag van ongeveer 12 euro voor een stoel in de stiltezone van het vlieg tuig Voor dat geld weten de passagiers zich ervan verzekerd dat ze niet naast of achter kinderen van 12 jaar of jonger zitten.

Bron:
DE VOLKSKRANT

Foto:
www.etihad.com

 
Naar boven