Contact

SnowWorld naar de beurs

Skihal-exploitant SnowWorld gaat naar Amsterdamse beurs

Skiën in Nederland wordt opeens een stuk serieuzer.

AMSTERDAM Skiën in Nederland wordt opeens een stuk serieuzer, want Snowworld, bekend van de indoorskibanen in Zoetermeer en Landgraaf, gaat naar de Amsterdamse beurs.

Dat maakte SnowWorld dinsdag bekend. Het skibedrijf zal worden overgenomen door Fornix BioSciences, een beursgenoteerde onderneming zonder activiteiten. Als het allemaal volgens plan verloopt, heeft SnowWorld begin december een notering aan de Euronext.

Skihalexploitant SnowWorld is de afgelopen zeventien jaar uitgegroeid tot een onderneming met bijna 250 werknemers en een jaaromzet van ruim 25 miljoen euro. Maar eigenaar Koos Hendriks wil meer.

'Jarenlang heb ik aan SnowWorld gebouwd', zegt Hendriks. 'Er waren altijd zoveel mogelijkheden voor toekomstige groei; nu kunnen we die eindelijk echt benutten door de toegang tot de kapitaalmarkt.'

Hendriks hoopt dat een beursgang op termijn zoveel extra kapitaal oplevert dat een uitbouw van zijn vestiging in Zoetermeer mogelijk wordt, net als de overname van een aantal andere skihallen in Nederland.

Ook kijkt Hendriks over de grens, en wel naar het zuiden. Zo zijn er plannen voor de bouw van Parijs als Barcelona. In deze plaatsen is het fenomeen indoor skiën nog niet ingeburgerd, getuige het gebrek aan hallen.

Voor die uitbreidingen is de komende jaren zo'n 100 miljoen euro nodig. Ongeveer 30 tot 40 procent daarvan zal worden opgehaald via aandelenemissies in de nabije toekomst, aldus Hendriks.

De aanstaande beursgang van SnowWorld is interessant, omdat die gebeurt via een zogenoemde omgekeerde overname. Dat is een constructie waarbij in dit geval SnowWold de beursnotering van beurshuls Fornix BioSciences overneemt, een voormalige biotechnologiebedrijf dat al ruim twee jaar geen operationele activiteiten meer heeft ondernomen.

De aanstaande overname, waarmee 20 miljoen euro is gemoeid, wordt gefinancierd via de uitgifte van nieuwe aandelen en een lening van SnowWorld aan Fornix.

Het enige dat nog tussen Hendrik en zijn gewilde beursnotering instaat, zijn de huidige aandeelhouders van Fornix. Op 10 december komen zij samen voor een stemming.

Skibedrijf wordt nieuwste loot Amsterdamse beurs

Geen schaatsbaan, voetbalstadion of wielercircuit, maar een skihal zal 12-12-2013 zijn entree maken op de Amsterdamse beurs. Snowworld, dat skihallen exploiteert in Zoetermeer en Landgraaf, zal via een zogenoemde omgekeerde overname een notering krijgen op Euronext.

Snowworld wordt ondergebracht in Fornix Biosiences, een leeg beursfonds dat sinds de verkoop van de werkmaatschappijen Artu Biologicals in 2010 en laprolan in 2011 geen operationele activiteiten meer heeft. De aandeelhouders van dat bedrijf hebben daarmee ingestemd.

In totaal is met de transactie 20 miljoen euro gemoeid. Snowworld is volledig in handen van de ondernemer Koos Hendriks (64). Hij krijgt een belang van 85 procent in het beursvehikel. De bestaande aandeelhouders, waaronder het investeringsfonds Value 8 van Peter Paul de Vries, voormalig baas van de Vereniging Effectenbezitters, krijgen 15 procent.
Hendrik heeft beloofd de notering niet te gebruiken om zijn eigen aandeel mee af te stoten. Hij ziet de beursnotering juist als mogelijkheid om door emissie van nieuwe aandelen het eigen vermogen te versterken en daardoor geld binnen te halen voor de bouw van nieuwe skihallen in Barcelona en Parijs. Daar is een investering van in tolaal 100 miljoen euro mee gemoeid.

Hendriks financiële man Wim Moerman zegt dat de beide indoorskibanen in Nederland jaarlijks een half miljoen bezoekers trekken. ‘In Nederland zijn er zeven hallen. Daarmee is de markt verzadigd. Maar in Spanje en Frankrijk is er nog maar één reep. De skihal in Barcelona, waarvoor inmiddels een locatie is gevonden, zou al in 2015 moeten Opengaan.
Veel Nederlandse wintersportliefhebbers gebruiken skihallen om zich voor te bereiden op hun sneeuwvakantie. Twijfels over het succes heeft Moerman niet. Snowworld maakt al zeventien jaar winst. Vorig jaar werd voor afschrijvingen en belastingen 8,5 miljoen euro verdiend. 'Maar omdat te blijven doen moet je innoveren en expanderen.'

Snowworld zegt in het hoogseizoen ongeveer l.000 medewerkers, vooral horecapersoneel, te hebben. In het laagseizoen zijn dat er 300. De Vries is nauw betrokken geweest bij reserved take over van een beursfonds. Value 8, dat 65 procent van de aandelen Fornix in aandelen had, is gespecialiseerd in het wakker maken van slapende, en weer tot leven brengen van dode beursfondsen. Gisteren noteerde een aandeel Fornix77 eurocent.

Maar omdat besloten is die aandelen om te ruilen en nieuwe aandelen Snowworld uit te geven - één aandeel Snowworid voor 25 aandelen Fornix - zal de uitein delijke koers rond de 20 euro komen.

Hendriks wordt de nieuwe bestuursvoorzitter. Hij kocht eerder dit jaar voormalig Free Record Shop-eigenaar Hans Breukhoven uit, die een belang van 49 procent had in Snowworid.

Bron:
DE VOLKSKRANT

verslaggever:
Jarl van der Ploeg

Foto:
www.SnowWorld.nl
www.wintersport.nl

 
Naar boven