Contact

Oude kraan wacht luxe tweede leven als exclusief hotel

Aan de voet van een van de grootste hellingbanen van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, die In 1978 de poort sloot.

Leo Overre (83) is er vaak getuige van geweest dat een mammoettanker van stapel liep en het IJ in plonsde. Het waren grootse feesten, opgevrolijkt door de fanfare van Tuindorp Oostzaan, waar veel NDSM'ers woonden. Over te maakte de berekeningen voor de tewaterlating, een ingewikkelde klus die nauw luisterde.

Lang heeft hij de werf gemeden, het verval deed zeer. 'Het was een prachtig bedrijf, zegt Overre. Nu is hij van de partij en legt hij aan een andere toeschouwer uit hoe de hellingbaan werkte. Hij is blij met het tweede leven voor Kraan 13.

Het portaal staat a1 op zijn vier poten. De drie suites liggen ernaast, ingesnoerd in een ijzeren corset. De 67 meterlange giek ligt nog op een ponton. Als het niet te hard waait, wordt het hotel woensdag in elkaar gezet en staat het 280 ton zware gevaarte weer fier overeind.

De omgeving van het designhotel oogt nog morsig met betonnen platen en twee roestige trams, waarvan er één bewoond lijkt. Op een vervallen heffingblok zijn doordenkertjes gespoten als 'Wie of wat coachen straatcoaches precies?' Aan de andere kant van de hellingbaan staande verroeste resten van een kraan.

Van binnen moet Faralda nog worden afgewerkt. Voor de inrichting van de kamers mochten interieurarchitecten 'helemaal los gaan' van Kornmann Rudi. 'Een buitenissig hotel verdient dat. Er is een kunstwerk aan komen drijven.'

In december 2013 gaat het hotel open. De eerste maand is de hoogslaper volgeboekt.

Een jacuzzi in

Van onze verslaggever
Jaap Stam

AMSTER DAM Met 32 bedrijven heeft Edwin Kornmann Rudi overlegd over doel, financiering (een dikke 2 miljoen euro) en vergunningen. Zes constructiebedrijven hebben de boel doorgerekend. Het leek onmogelijk: een luxe designhotel in een wegroestende werfkraan van NDSM. Dinsdag meerde de gerenoveerde en verbouwde kraan in onderdelen aan in Amsterdam-Noord.

Drie luxe hotelkamers komen in de mast op een hoogte tussen 35 en 50 meter Ze draaien mee met de giek. Vastzetten zou gevaar kunnen opleveren als het stormt. De giek gaat per etmaal maximaal een keer rond, verwacht Konmann Rudi.

In de giek komt een jacuzzi, waar badderaars in de buitenlucht kunnen genieten van de skyline van Amsterdam. Slapen in 'de Eiffeltoren van Amsterdana' vanaf 435 euro per nacht, inclusief champagneontbijt.

Ruim twee jaargeleden vatte de ontwikkelaar en voormalige eigenaar van privéklinken Kommann Rudi (50) het plan op om een van de grootste werfkranen van het land te redden. Hij zag in Kraan 13 een 'mooi speeltje', kocht hem voor het symbolische bedrag van 1 euro van de gemeente en verscheepte hem naar Franeker voor restauratie.

Het Faralda Kraan hotel komt.

Bron:
DE VOLKSKRANT

Foto / video:
www.ilovenoord.nl

 
Naar boven