Contact

Wie de regels op een skipiste naleeft, loopt minder kans een ongeluk te krijgen

Wie de regels op een skipiste naleeft, loopt minder kans een ongeluk te krijgen tijdens de wintersportvakantie, meldt de Stichting Consument en Veiligheid.

Uit onderzoek blijkt dat tussen 2009 en 2013 jaarlijks van de 1.200.000 zo’n 3400 wintersporters (0,3%) op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis belandden:

2200 skiërs
1200 snowboarders
Veel ongelukken waren volgens Consument en Veiligheid te voorkomen geweest als de slachtoffers zich beter aan de regels hadden gehouden.

Natuurlijk is het uithoudingsvermogen van de wintersporter een belangrijke factor bij het voorkomen van ongelukken op de piste.

Houd rekening met andere skiërs en snowboarders.

Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

Beheers uw snelheid en de wijze van bewegen.

Iedere skiër of snowboarder moet op basis van zichtbaarheid bewegen. Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de verkeersdichtheid.

Kies een veilig spoor.

Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert moet hij zijn spoor zo kiezen, dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

Voorzichtig inhalen.

Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

Kijk uit bij oversteken en invoegen.

Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op weg wil bewegen, moet zich er zowel naar boven als naar onderen van vergewissen dat hij daarbij niet anderen of zichzelf in gevaar brengt.

Stilhouden.

Een skiër of snowboarder mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Wie op zo'n helling valt moet zo snel mogelijk de weg vrijmaken.

Klimmen en dalen altijd langs de kant van de piste.

Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.

Houd u aan de 'verkeersborden'.

Elke skiër en snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

Hulp verlenen bij ongelukken.

Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.

Legitimatie verplicht.

Iedere skiër of snowboarder, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend maken.

Bron:
www.skidiscovery.com

Foto:
www.wikipedia.org
www.wintersporters.nl

 
Naar boven