Contact

Die grachten zijn ècht mooi, ook in de regen

Ik wilde dat ik niet in Amsterdam woonde, dan ging ik er heen met vakantie' zei de schrijver/dichter K. Schippers eens. Dat is lang geleden, vóór de Noord-Zuidlijn, de Bijlmer en de omsmeding van het Stedelijk Museum tot een reusachtige kuip dieetmargarine.

Niet iedereen is dol op Amsterdam.

Vooral Nederlanders die in een andere stad wonen, smalen graag ‘het enige goede daar is de trein naar Den Haag/Maastricht/Schubbekuttenveen'. Flauw hoor. Ze zijn gewoon jaloers omdat ze zélf geen Madame Tussauds hebben waar je voor een miezerige 21 euro het wassen beeld van Mart Smeets kunt zien, een slanke, opgewekte Mart Smeets, vereeuwigd lang vôôr hij zo op Youp van ’t Hek ging lijken.

Maar dat is nog lang niet alles. We hebben hier in Amsterdam bijvoorbeeld ook het Leidseplein, ons glorieuze Leidseplein, waarop verdwaasde toeristen mij Vrijwel dagelijks de weg vragen naar dat zelfde Leidseplein. Het antwoord brengt hen danig van hun stuk. Ze hadden er méér van verwacht, iets met opulente fonteinen, bronzen oorlogshelden te paard en een prieel waar een harmonie orkest speelt, zoals op hun eigen pleinen, thuis.

Nee, dat hebben we hier niet. Wél hebben we het Anne Frankhuis, plus een paar honderd taxichauffeurs die van harte bereid zijn u daar naartoe te brengen. Liefst rijden ze via Osdorp, want zo'n toerist kan best een paar tientjes extra missen, maar ze zijn nooit te beroerd om u, vlak voor u dat roemruchte Achterhuis in verdwijnt, na te roepen: 'Ze is niet thuis, hoor! Anne's not home!'

Maar Amsterdam heeft nog zo veel méér te bieden. Die schilderachtige Albert Cuypmarkt, bijvoorbeeld, waarde toeristen ginnegappend in de rij staan voor het kraampje. met authentieke, oud Hollandse chocoladelullen en -tieten. Als ze er tóch zijn, willen ze ook best zo’n typische Amterdamse haring proeven, om die vervolgens met een al even typische haast weer uit te spugen.

En dan óp naar de vlooienmarkt aan het Waterlooplein, waar je vroeger daad werkelijk een kostbare antieke voetenstoof voor een schijntje kon kopen van een schattig oud Carmiggelt-mannetje, maar tegenwoordig alleen nog felgekleurde Peruaanse mutsjes, u weet wel, diezelfde Peruaanse mutsjes die ze in Peru aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Apropos Peru: waar zijn eigenlijk die tot voor kort zo alomtegenwoordige panfluitensembles gebleven? Een verlies voor onze stad!

Gelukkig heeft Amsterdam prachtige musea. Het Martelmuseum heb ik nooit in gedurfd, want ik héb iets tegen martelen, maar het loopt er altijd storm, dus het is vast énig. Het Sexmuseum op het Damrak is ook leerzaam, met zijn opvallend eclectische collectie van wazige vaselinefoto's van negentiende eeuwse meisjes in matrozenpakjes met één bloot borstje tot een reusachtige kunstpik veraardigd uit het heupbot van een koe.

O ja, twee Amsterdamse attracties die u beslist niet mag missen: blowen en een fiets huren. Liefst in die volgorde. Vooral als u nog nooit eerder geblowd of gefietst hebt, gaat er een wereld voor u open, een wereld van glibberige tramrails, door rood rijdende Canta's, schrammen blauwe plekken, een poffertjesvreetkick en ten slotte bevrijdend kotsen op een bankje in het romantische Vondelpark.

Wie dat toch niet helemaal aandurft, neemt zo'n gezellige Amsterdamse tram en laat daar ambachtelijk zijn portemonee rollen voor een unieke vakantie-ervaring. De rest van de middag kan dan genoeglijk worden doorgebracht op het politiebureau Marnixstraat (uitstekende koffie!).

Rond borreltijd wacht natuurlijk de Heinekenbrouwerij, waar niet zozeer bier wordt gebrouwen als wel verkocht, door meisjes die stuk voor stuk Sandra heten. Ook zijn er een paar korzelige bierpaarden (die allemaal Freddy heten) en in de avonduren bijbeunen als koetsjes trekkers.

Na zon drukke dag moet er goed gegeten worden, liefst natuurlijk die o zoveel zijdige Hollandes pot bij Heansje Cleas. Stamppot van boerenkool met aardappelen en worst, stamppot van peen met aardappelen en worst of stamppot van zuurknol met aardappelen en worst, voorwaar een deksels embarras du choix voor de toeristische lekkerbek!

En, voor wie daarna nog niet van alle levenslust beroofd is, een uitstapje naar de wallen. Kijken, kijken, niet kopen, is het advies, want die meisjes zijn geen frisse Hollandse studentes met een leuke bijverdienste om hun krappe beurs aan te vullen, maar teneergeslagen Aziatische slavinnen wier paspoort is afgepakt door frauduleuze mensenhandelaren.

Van die veertig keer neuken op een dag houden ze amper genoeg geld over voor een blikje Fanta en eengezinsverpakking condooms, maar een kniesoor die daarop let. Het is tenslotte vakantie en er is overál weleens wat.

En dan is het bedtijd Neem nu eens géén taxi naar uw hotel, maar ga lopen over de grachten. Die grachten zijn écht mooi, ook in de regen. U moet er alleen niet in vallen want dan verzuipt u. Amsterdammers komen wel toekijken, maar springen er niet in om u te redden, ook dât is Amsterdamse folklore.

In uw krappe, peperdure hotelkamer kunt u terugkijken op een welbestede dag. En bedenk, voor u moe maar voldaan inslaapt: u woont hier niet U bent hier gelukkig alleen maar op vakantie.

Wat al die gasten komen doen

Wat komen al die gasten hier toch doen vraagt menige Amsterdammer zich af als hij weer eens moet uitwijken voor onhandig sturende toeristen op de fiets, zwalkende en stonede buitenlandse jongeren of shoppende ‘provincialen’. Gelukkig doet het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau regelmatig onderzoek naar al die bezoekers. De belangrijkste redenen om naar de hoofdstad te komen:

cultuurhistorie(66%), musea (50%), reputatie (33%) en de gezellige, relaxte sfeer(33%). De belangrijkste activiteiten: 'rondlopen in de stad' (95%), museumbezoek (85%), 'uit eten' (70%),cafébezoek (65%), 'architectuur uit de 17de en 18de eeuw bekijken'(64%) en winkelen (53%)

Amsterdam staat in 2013 nadrukkelijk in de belangstelling met de viering van 400 jaar grachtengordel, 125 jaar het Concertgebouw en de heropening van het Rijksmuseum. Maar er zijn nog talloze andere evenementen die een bezoek aan de hoofdstad na 2013 meer dan waard maken.

Neem de eerste Amsterdamse Hotelnacht, in de nacht van 12 op 13 jauari, als 45 bijzondere hotels korting bieden op een nachtje slapen. Bovendien organiseren de hotels speciale evenementén zoals een middagje schaatsen op de hoogste ijsbaan van Amsterdam - het dakterras van DoubleTreeby Hilton. Dansen in de historische Olofskapel van NH Barbizon Palace. Of een biologische nachtmarkt bij het Conscious Hotel Vondelpark.

Daarnaast start 24H, eer nieuw initiatief waarin Amsterdammers in diverse wijken een etmaal lang hun hoogtepunten aan de buitenwereld laten zien, van balletstudio tot filmhuis, van sportvereniging tot buurthuis, van café tot kaasmaker. Het Stadsdeel Centrum trapt af op 12 en 13 januari. Later volgen Oost (maart), Zuid (juni), Wet (september) .Noorden (oktober).

In maart begint de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar in Hermitage Amsterdam (en zijn de diverse festiviteiten rondom het gerenoveerde Czaar Peterhuisje in Zaandam).

De tentoonstelling Bloemenzee in Artis, over de dierentuin als park, is de opmaat naar een reeks evenementen ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan. In november zal Artis die afsluiten met een benefietgala voor een nieuw olifantenverblijf.

Medio april is dan eindelijk de langverwachte opening van het Rijksmuseum. Op 18 april opent 225-jarig Felix Meritis zijn Observatorium dat 200 jaar gesloten bleef voor publiek.

Het Concertgebouw viert op 11 april met een avond vol klassieke hits zijn 125-jarige verjaardag. Maar echt groots wordt het in juni, de maand die door het Concertgebouw, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum is uitgeroepen tot feestmaand van het Museumplein.

Op 1juli2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in onze toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. In het kader van het Keti Koti Festival, het jaarlijks terugkerend festival ter herdenking van dit slavernijverleden, zullen alle grachtenhuizen op 1 juli een brandende kaars neerzetten. Vanaf december organiseert KIT Tropenmuseum een tentoonstelling, lezing en andere evenementen in het kader van 150 jaar afschaffing van de slavernij.

Bron:
Iñaki Oñorbe Genovesi
www.iamsterdam.com/nl-NL/Experience

Foto:
macbike.nl/tours-en-routes
Schlijper.nl
www.fietsberaad.nl

 
Naar boven